Allemaal gekkies... - SOS-Jeugdzorg

SOS-Blog

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 113 niet laden

Allemaal gekkies...

nov 18 2016

Allemaal gekkies...

Jeugd Bescherming Regio Amsterdam, Sos Jeugdzorg en Jeugdzorg Darkhorse hadden het plan opgevat om nou eens een keer met elkaar om tafel te gaan zitten. Praten óver elkaar is makkelijk maar mét? Tenslotte is dat vaak óns speerpunt: Niet praten óver ouders maar mét!

En waar loopt het nou eigenlijk het meeste spaak? Waar komt al die onvrede vandaan? Wíj weten de antwoorden daarop en de belangrijkste wilden we graag bespreken: Wat er allemaal opgeschreven wordt en hoe dat door ouders gelezen/ervaren wordt en de onvermijdelijk negatieve gevolgen voor kinderen.

Dus vandaag was het zo ver!
GezinsManagers (het is dus níet meer gezinsvóógd wat een verbetering is omdat het woordje 'voogd' verwarring bij zowel ouders als jeugdbeschermers veroorzaakte over wat de wettelijke verantwoordelijkheid is van de jb) én ouders in een ratio van ongeveer 3:1 gingen zich buigen over twee casussen. 
Éen aangeleverd door JBRA en één namens de ouders.

Animo onder de jeugdbeschermers was overweldigend, onder ouders wat minder (vanwege bijvoorbeeld angst over het nagedragen te krijgen).

 

Tot onze gezamenlijke blijde verbazing was ook het AKJ en de Rvkb (!) vertegenwoordigd. Een van de medewerksters van de Raad heb ik gelijk bij mij aan het tafeltje getrokken want daar had ik persoonlijk nog wat tips voor die ik niet wilde laten liggen 

En wat een openbaring was het voor ons als ouders om de GM's dezelfde opmerkingen te horen maken als die wij als ouders zo vaak maken.
'Wie zegt dit? Waar komt het vandaan? Hoe is het eigenlijk onderzocht? Wat zijn nou de doelen? Wie werkt nou waaraan en is wáárvoor verantwoordelijk??!"
Enz.enz.

Een van de mooiste opmerkingen die ik hoorde van ouders was: "Ik zie eigenlijk nu pas de persóón achter de GM."
Want ja, hand in eigen boezem, vaak is het wel een demonisering van álle GM's terwijl er wel degelijk goede bij zitten en er áltijd een méns achter de gesprekken schuilgaat.

En de meest geweldige opmerking van een GM: "Ik bemerk dat ik toch nog teveel afga op wat het VT schrijft zonder daar onderzoek naar te (laten) doen." (dit nav de casus namens ouders).
Wat mij betreft maakt díe opmerking, de 4.5 uur reistijd helemaal waard!

Op de flip-overs die we als teams hadden gemaakt, waren er opvallend veel overeenkomsten tussen ouders/GM's over wat kritische/verbeter punten waren en wat positief (opvallend was ook dat íeder team(!) meer kritische dan positieve punten had....) en ook in de afsluiting waren er opvallend veel overeenkomsten tussen ouders en GM's. 
Dusdanig dat ik eigenlijk ter plekke een poule wilde opstarten om de GV's aanwezig bij deze werkwinkel toe te wijzen aan ouders waarvan ik wéét dat ze niet zo fortuinlijk zijn in de loterij van GM's 

 

De kritische noot over de JBRA case: 'Geen duidelijke scheiding tussen meningen/feiten', had volgens mij de meeste stemmen en in het team waar ik in zat zei een GM ook heel stellig: "Dat kan écht niet meer!"
art 3.3 Jw zit dus stevig tussen de oortjes aldaar 3

Voor herhaling waard dus, een dikke pluim voor eenieder die hieraan meegewerkt heeft en met name naar JBRA die tijd én ruimte beschikbaar hebben gesteld en dit ondanks dat de gemeente dit niet tot hun taken pakket ziet (denk daar even heel goed over na.....) en bij deze een herhaling van de uitnodiging namens ouders voor de volgende keer: WSG, jullie zijn van hárte uitgenodigd!

 

Caroline

Lees 5206 keer Laatst aangepast op woensdag, 22 maart 2017 00:43
Beoordeel dit item
(1 Stem)